Spiraal brioche met suiker en kaneel
Ingrediënten:
60 /80 ml melk
1 zakje gist van 7 gr
4 eieren
60 gr suiker
1 tl zout
400 gr bloem
100 gr ongezouten boter, zacht op kamertemperatuur
1 eigeel en melk voor besmeren
60 /80 ml melk
1 zakje gist van 7 gr
4 eieren
60 gr suiker
1 tl zout
400 gr bloem
100 gr ongezouten boter, zacht op kamertemperatuur
1 eigeel en melk voor besmeren
Bereidingswijze:
Doe in een kom van de kneed machine de melk en de gist, roer dat door en laat het rusten tot de gist romig is ,voor ongeveer 5 minuten.
Voeg de eieren, suiker, zout, meel, en zachte boter en de gist mengsel, kneed het op lage snelheid voor ongeveer een minuut of twee of gewoon tot de ingrediënten beginnen samen te komen.
Verhoog het kneden voor ongeveer 10 minuten, schrap de deeg langs de zijkanten en de bodem van de kom, en de haak deeg als het nodig is.
Gedurende tijd van kneden ,is het deeg glad en zacht en het ontwikkelt zich rond de deeghaak. Het deeg is zacht en te plakkerig als een cake bijna zo hoort het ook.
Doe in een kom van de kneed machine de melk en de gist, roer dat door en laat het rusten tot de gist romig is ,voor ongeveer 5 minuten.
Voeg de eieren, suiker, zout, meel, en zachte boter en de gist mengsel, kneed het op lage snelheid voor ongeveer een minuut of twee of gewoon tot de ingrediënten beginnen samen te komen.
Verhoog het kneden voor ongeveer 10 minuten, schrap de deeg langs de zijkanten en de bodem van de kom, en de haak deeg als het nodig is.
Gedurende tijd van kneden ,is het deeg glad en zacht en het ontwikkelt zich rond de deeghaak. Het deeg is zacht en te plakkerig als een cake bijna zo hoort het ook.
Leg het deeg in een grote geoliede kom, dek goed af met plasticfolie en laat het rijzen op kamertemperatuur tot het verdubbeld is in grootte, ongeveer 1of 2 uur.
Druk in het deeg om het te ontluchten zodat volume in zakt naar de bodem.
Dek de kom goed af met de plastic zak en koel het deeg voor minstens 2 uur of een nacht in de koelkast.
Druk in het deeg om het te ontluchten zodat volume in zakt naar de bodem.
Dek de kom goed af met de plastic zak en koel het deeg voor minstens 2 uur of een nacht in de koelkast.
Het deeg is nu klaar om te worden gevormd tot een brioche naar keuze, als het deeg koud is, is het makkelijker te vormen plakt dan niet aan jou handen of de werkplek. Haal het deeg uit de koeling en vorm het deeg naar wens, doe het dan snel anders is het deeg weer warm en is lastig om daar vorm aan te geven, het deeg die je niet nodig hebt kan je terug zetten in de koeling tot je het nodig hebt.
Laat het deeg weer rijzen voor ongeveer 1 uur lang.
Besmeer het brood met eigeel en wat melk.
Bak het brood in een voorverwarmde oven op150/ 160 graden Celsius .
Als het brood te snel bruin wordt van boven dek het dan met aluminium folie zodat de onderkant ook kan bakken laat het brood rustig bakken tot hij binnen gaar is.
Laat afkoelen voor je het gaat eten.
Eet smakelijk.
Tip:
Als je de brioche uit de bakblik verwijderd terwijl het nog heet en vochtig is, zal deze zachte brood instorten.
Haal rustig de brioche uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.
Als je de brioche uit de bakblik verwijderd terwijl het nog heet en vochtig is, zal deze zachte brood instorten.
Haal rustig de brioche uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.
Reacties
Een reactie posten