Seffa Madfouna





Ingrediënten:
1 kip gesneden in stukken.
4 uien, zeer fijn gehakt
500 gr engelen haar (Seffa )vermicelli
2 el peterselie en koriander, fijn gehakt.
1 tl gemberpoeder
2 knoflookteentjes fijn gehakt.
Halve tl kaneel
1 tl kurkuma poeder
Zout naar smaak
Paar saffraan draadjes.
1thlp peper
2 tl ranzige boter (smen har)
Olijven olie om te bakken.
1 liter water om de kip te koken.
Voor meer smaak kan je nog1 kip bouillon toegeven.


Ingrediënten voor de seffa:
200 g rozijnen of krenten, was ze voor gebruik.
100 g roomboter
geroosterde geschaafde amandelen en hele voor versiering.
Poedersuiker.
Kaneel.


Bereidingswijze:
Medeffouna Seffa is een buitengewoon heerlijk traditioneel Marokkaans gerecht.

Zet de couscous pan 30 minuten eerder met veel water en 2 of 3 kaneel stokjes en zout op om te koken.

De engelenhaar, vermicelli moet in een couscous stoompan gestoomd worden.
Het snelle geheim van het perfecte en snelle stomen van deze beroemde gerecht is:
Heet gekookte water gebruiken.
De 1 ste keer doe je ongeveer 6 el olie in de vermicelli, tot alles in trekt de vermicelli moet helmaal met de olie met je handen in gewreven worden.

Zet de vermicelli in de stoompan om voor 20 minuten ongeveer stomen.
Heet water versnelt koken, ik kook mijn vermicelli niet meer dan 2 keer.
De tweede reden is dat je voorkomt dat het aan elkaar plakt.
Na de 1ste stoom, kiep je de vermicelli in ronde grote bak .
Giet ongeveer 2 liter gekookte water in de vermicelli, tot alles onder het water zit.
Laat alles 6 minuten in het water weken.
Giet al het water uit de vermicelli.
Zet de vermicelli terug in de bak, doe de stukken boter en rozijnen in.
Wrijf alles goed in de vermicelli tot de boter is gesmolten .
Dek de kom af met plasticzak voor ongeveer 20 minuten lang.
Zet de vermicelli terug in de stoompan om weer met de boter en de rozijnen of krenten te stomen, voor 20 tot 30 minuten ongeveer tot alles gestoomd is, tot dat de stoom door stoompan ontsnapt.
Net als de 1 stoom eigenlijk, ik doe iets langer over heb oude stoompan die lang over stomen doet, ondanks dat ik alles dicht met doeken, zodat geen stoom ontsnapt uit de pan.

Was de kip met zout en azijn en daarna goed met water, laat het goed uitlekken.
Snijd de kip in stukjes.
Kruid de stukken kip met de kruiden behalve de uien.
Doe in een pan de fijn gehakte uien mengsel en bak het bruin. Voeg de stukjes kip toe en bak ze met de uitjes voor eventjes, tot alle kruiden in de kip zijn getrokken.
Voeg water toe en laat alles voor 40 minuten tot 1 uur koken tot al het water uit de pan is verdampt en de saus dik is gebonden.
Haal de kip uit de pan en zet de pan uit.
Haal al het vlees van de botten tot je alleen stukjes kip vlees overhoud, het eet vindt ik makkelijker, dan met al die botten in de kip, zoals bestilla.
Stop de kip stukjes terug in de saus en roer de kip goed door de saus heen.

Zet in een mooie bord, wat van de gestoomde seffa .
Met daarop de kip met de gebonden saus op, met wat amandelen.
Dan gaat de rest van de seffa vermicelli op de kip.
Versier als laats de seffa medfouna met poedersuiker, kaneel en geroosterde amandelen. 

Reacties

Populaire posts