No knead volkoren zaden en pitten brood
Ingrediënten:
800 gr volkoren bloem gezeefd.
200 gr tarwe bloem gezeefd.
40 gr zonnebloempitten
40 gr pompoenpitten
40 gr maanzaad + 10 gr extra voor over de broden.
40 gr sesamzaad
40 gr lijnzaad
50 gr haver vlokken
Halve el suiker of honing
20 gr zout
10 gr gist korrels.
700 ml lauwwarme water.
1 el moutmeel (alleen als je het hebt)
Bereidingswijze No knead brood:
Doe de meelsoorten in een kom, de zaden en alle overige ingrediënten.
Voeg het water toe en meng in een paar seconden alles goed door elkaar, met je hand of met een grote lepel of met een Deense klopper.
Nu is alle bloem met het vocht in aanraking gekomen en heb je een kleverige, klonterige deeg massa.
Dek de kom af met een plasticzak om voor 1 uur ongeveer te rijzen.
Doe wat bloem op een vel bakpapier, om daar op je broden de vorm te geven.
Zet ze op de bakplaat bedekt met bakpapier en iets bestrooid met bloem voorkom plakken aan de zijkanten en onderkant.
Bedek ze met een theedoek, laat ze weer voor ongeveer 30 minuten lang rijzen.
Kook 1 liter water.
Giet de gekookte water in ijzeren bak .
Zet de bak water in de voorverwarmde oven op 220/240 graden Celsius .
Wil je het bestrooien met de maanzaad of andere zaden en pitten, bestrijk of bespuit het dan eerst met wat warm water.
Maak met een scherp mes een inkeping, het is niet gemakkelijk om te doen in plakkerige deeg.
Zet ze in voorverwarmde oven, om te bakken voor 25 tot 30 minuten ongeveer.
Zet ze op de rooster om af te koelen.
Het is een heerlijk brood, hij is luchtig en iets knapperig.
800 gr volkoren bloem gezeefd.
200 gr tarwe bloem gezeefd.
40 gr zonnebloempitten
40 gr pompoenpitten
40 gr maanzaad + 10 gr extra voor over de broden.
40 gr sesamzaad
40 gr lijnzaad
50 gr haver vlokken
Halve el suiker of honing
20 gr zout
10 gr gist korrels.
700 ml lauwwarme water.
1 el moutmeel (alleen als je het hebt)
Bereidingswijze No knead brood:
Doe de meelsoorten in een kom, de zaden en alle overige ingrediënten.
Voeg het water toe en meng in een paar seconden alles goed door elkaar, met je hand of met een grote lepel of met een Deense klopper.
Nu is alle bloem met het vocht in aanraking gekomen en heb je een kleverige, klonterige deeg massa.
Dek de kom af met een plasticzak om voor 1 uur ongeveer te rijzen.
Doe wat bloem op een vel bakpapier, om daar op je broden de vorm te geven.
Zet ze op de bakplaat bedekt met bakpapier en iets bestrooid met bloem voorkom plakken aan de zijkanten en onderkant.
Bedek ze met een theedoek, laat ze weer voor ongeveer 30 minuten lang rijzen.
Kook 1 liter water.
Giet de gekookte water in ijzeren bak .
Zet de bak water in de voorverwarmde oven op 220/240 graden Celsius .
Wil je het bestrooien met de maanzaad of andere zaden en pitten, bestrijk of bespuit het dan eerst met wat warm water.
Maak met een scherp mes een inkeping, het is niet gemakkelijk om te doen in plakkerige deeg.
Zet ze in voorverwarmde oven, om te bakken voor 25 tot 30 minuten ongeveer.
Zet ze op de rooster om af te koelen.
Het is een heerlijk brood, hij is luchtig en iets knapperig.
Wat is moutmeel?
Moutmeel is gemaakt van gekiemde tarwe- en gerstekorrels.
Deze granen laat men kiemen in een vochtige omgeving.
Tijdens het kiemen wordt het aanwezige zetmeel (door enzymen = hulpstoffen) omgezet in maltose.
Maltose is een soort suiker en zorgt voor een zoete smaak, maar het zorgt er ook voor dat het brood beter kan rijzen (=voedsel voor gist) en dat het mals blijft.
Daarom voegt men soms mout toe aan brood.
Moutmeel is gemaakt van gekiemde tarwe- en gerstekorrels.
Deze granen laat men kiemen in een vochtige omgeving.
Tijdens het kiemen wordt het aanwezige zetmeel (door enzymen = hulpstoffen) omgezet in maltose.
Maltose is een soort suiker en zorgt voor een zoete smaak, maar het zorgt er ook voor dat het brood beter kan rijzen (=voedsel voor gist) en dat het mals blijft.
Daarom voegt men soms mout toe aan brood.
Reacties
Een reactie posten