Krentenbroodjes



Ingrediënten:
300 gram krenten
500 /600 gram bloem
10 gram gedroogde gist
4 flinke eetlepels witte basterdsuiker 
300 ml melk
1 ei
10 gram zout
50 gram boter en 50 ml olie. 
rasp van 1 citroen
extra bloem voor de zekerheid, de deeg heb ik erg zacht plakkerig gekneed.

 

Bereidingswijze:
Zet de krenten een uur te weken in de kom met water in.
Verwarm de melk tot lauwwarm, en los er de basterdsuiker en gedroogde gist in op. 

Giet bij de bloem en de rest van de ingrediënten kneed er met de hand of met de mixer met deeghaken (op de laagste stand) een mooi deeg van, ik heb met de hand  luchtig gekneed.

Zodra je klaar bent met kneden voeg je als laatst de krenten toe aan deeg kneed dit goed door in het deeg.
Vorm het tot een gladde bal, zachte plakkerig deeg, leg het in een kom onder een schone theedoek 1 uur ongeveer te rijzen op een warme plek.

Vorm van het deeg ronde bolletjes. 
Zet ze weer voor ongeveer 45 minuten ongeveer rijzen op bakplaat bekleed met bakpapier en met tussen ruimte voor de bollen ze rijzen nog verder.

Verwarm de oven voor op 200 graden.  

Kluts het eiwit goed los met een paar druppels water of en smeer met een kwastje de bovenkanten van alle krentenbollen in met een dun laagje ei.
Als de oven goed heet is zet je het bakblik erin. Laat de bollen in ongeveer 25 minuten mooi bruin bakken en geniet van de heerlijke geur in huis. 

Haal ze uit de oven als ze goudbruin zijn, laat ze afkoelen op een rooster, zodat de onderkant ook goed kan afkoelen. 

 

Reacties

Populaire posts