Matlou3/tachnieft


Ingrediënten
700 gram bloem
300 gram smida/ griesmeel, medium.
600 tot 700 ml water, lauwwarme deeg moet zeer plakkerig zijn.
zout
1 el olie
1 el suiker
1 el boter
20 gram verse gist of 1 zakje gist.

Bereidingswijze:
Roer de gist met een beetje warme lauwe water, tot de het goed oplost met water.
Kneed de bloem, de smida (griesmeel), zout en de gist in een kom of kneedmachine voor 10 minuten ongeveer.
Kneed goed alles door tot het een zacht en plakkerig deeg ontstaat.
Zet het weg om voor 1 uur te rijzen, goed afdekken.
Nadat het deeg gerezen is.
Vorm van het deeg 2 a 3 ronde ballen van.
Ik maak altijd kleintjes wat je wil of 2 grote de keus is aan jou.
doe wat smida op een bord en leg 1 bal op en ga het goed plat maken, dek het goed met een theedoek, zo ga je alle deegballen plat maken met goed bestrooid smida op en onder waar je de brood op laat rijzen ik doe dat op groot doek en op de eettafel voorkom plakken door veel smida op de doek te strooien en laat veel ruimte tussen de broden op de doek, laat alles weer rijzen voor 45 minuten .
Na de 2e rijs, verwarm je een Turkse pizzapan of mesemmen ijzeren pan, (makla).
Zet de broodjes voorzichtig in en maak met je wijsvinger een gaatje in het midden voor het ontluchten van de broodje, bak de broden 1 voor 1 op niet al te hoge vuur laat het rustig bakken, aan beiden kanten.
Ik bak het liever in Turkse pizzapan die bakt goed op tempratuur en verbrand niet snel.
voor een platte brood kan je deegroller nemen hoe dunner hoe beter ik doe het met platte hand.


De deeg mag nog zachter zijn dan de oven brood is wel onhandelbaar maar doe het rustig aan dan zal het lukken, is dit de eerste keer doe kleine broodjes in plaats van grote om te wennen.

 

Reacties

Populaire posts