Simit Turkse bagels




Ingrediënten:
1 kilo meel
20 gram verse gist of 10 gr droge gist
20 g zout
5 eetlepels zonnebloemolie
2 el roomboter
225 ml warm water
225 melk lauwwarm
100 ml (vloeibare) druiven melasse pekmeze te koop in een turkse winkel (ahornsiroop kan ook, dat heb ik ook gebruikt voor deze broodjes )
100 ml water
200 tot 300 gram witte sesamzaad



Bereidingswijze:
Neem een kom en voeg het meel, gist, zout en zonnebloemolie toe en de rest van de ingrediënten. Giet steeds in delen het water en melk in de kom en blijf ondertussen het deeg kneden. De deeg moet zacht elastische plakkerig zijn, voor de luchtigheid van de broodjes.
Als het deeg goed gekneed is, laat het ongeveer 1 uur rijzen.
Dek de kom af met een doekje of zakje.


In de tussentijd gaan we een saus maken die de simit op smaak zal brengen. Neem een kom en doe hier 100 ml water en 100 ml vloeibare druivenmelasse in. Ik zelf heb ahornsiroop gebruikt is net zo lekker. Roer het een paar keer door zodat het goed met elkaar mengt. Indien de druivenmelasse of ahornsiroop niet vloeibaar genoeg is, dien je deze eerst te verwarmen zodat deze vloeibaar wordt.

Maak 20 ovale bolletjes of meer hangt ervan af hoe groot je ze maakt, van het deeg.
zie foto's hoe je ze moet vormen is best makkelijk.

Dompel de simit in de druivenmelasse of ahorn siroop met water saus. Wacht totdat de saus niet meer van de simit afdruppelt. Dompel de simit in het sesamzaad. Zorg ervoor dat het geheel bedekt wordt met de sesamzaad. Plaats de simit op een ovenplaat. Herhaal de voorgaande stappen totdat alle bolletjes deeg op zijn.

Zet ze weer weg voor het rijzen ongeveer 30 minuten. Leg de ovenplaat in een voorverwarmde oven van 180 /200 graden. De simit is klaar wanneer de bovenkant goud/bruin kleurt, dit zal ongeveer 20 minuten duren.

Reacties

Populaire posts