Zweeuse bolussen
500 tarwebloem
1 zakje gist
10 gr zout
1 etl suiker
250 ml melk, lauwwarm.
100 g ongezouten roomboter gesmolten
Ingrediënten om in te wentelen:
100 tot 150 gr donkere basterdsuiker
1 citroen de rasp ervan.
1 etl kaneel.
Bereidingswijze:
Meng voor het deeg alle ingrediënten in kom.
Kneed 10 minuten met de hand of in de machine, tot het zacht wordt.
Bedek het deeg en laat het 1 uur of minder rijzen, met het warme weer is het deeg binnen 30 gerezen.
Verdeel het deeg in 10 bolletjes en laat het circa 20 minuten rusten.
Rol vervolgens elk bolletje deeg uit tot een streng van 1 1/2 cm dik.
Meng de basterdsuiker met het kaneelpoeder en citroenrasp in een schaal.
Bestrijk de strengen met een beetje water of olie het liefst en rol het deeg door het suikermengsel.
Draai er een ronde bolus van, als een spiraal.
Verdeel de bolussen over een bakplaat bedekt met bakpapier, met genoeg ruimte tussen ze in.
Laat de bolussen nog even 20 minuten rijzen en bak de bolussen in 10 tot 20 minuten ongeveer tot ze goudbruin zijn.
Bak ze in voorverwarmde oven op 225 graden.
Als de bolussen gebakken zijn, leg ze dan direct omgekeerd op een grote schaal en laat afkoelen, of dek ze gelijk uit de oven af met een stuk bakpapier en leg er een plank op, keer ze om, op de plank om af te koelen, zo trekt de suiker ook goed in de bolussen.
Ik heb dat niet gedaan helaas volgende keer beter, doordat ik het erg druk had en het vergat en gelijk ook weg moest op dat moment, toen ze gelijk uit de oven kwamen, als ze platter zijn, zijn ze hoe ze moeten zijn plat en mooi rond.
Reacties
Een reactie posten