Matlou3 / tachnieft





Ingrediënten.

700 gram bloem
300 gram fijne smida/griesmeel
600 / 650 ml water deeg moet zeer plakkerig zijn.
20 gr zout
3 etlp olie
1 thlp suiker
2 etlp boter
20 gram verse gist of 1 zakje gist.

Werkwijze.
Los de gist met een beetje lauwwarm water , roer tot hij opgelost is met water. 
Doe de ingrediënten, griesmeel , zout en de gist in een kom van de kneedmachine, kneed  alles door elkaar, voeg water beetje bij beetje tot dat de deeg zacht plakkerig wordt tijdens het kneden, voor zeker 10 minuten.
Zet de deeg voor 1 uur rijzen goed afdekken .
Vorm van de deeg 3 ronde ballen.
Doe wat smida op een bord of de werkplek en leg 1 bal op en maak het goed dun plaat met veel griesmeel zodat het niet plakt aan je handen of op de doek waar het straks op komt te leggen om te rijzen .
Ik doe dat op groot doek op eettafel voorkom plakken door veel smida op de doek te strooien en laat veel ruimte tussen de broden op de doek, laat alles weer rijzen voor 45 minuten .
Nadat ze weer zijn gerezen , maak de pizza pan of de(zware Marokkaanse pan), makla )warm en doe de broodjes in, maak met je wijsvinger een gaatje in het midden voor het ontluchten van de broodjes, bak de broden 1 voor 1 op niet al te hoge vuur laat ze rustig bakken.
Ik bak ze liever in een turkse pizzapan die bakt goed op tempratuur en verbrand de broden niet.
Voor een platte broden kan je ook een deegroller nemen hoe dunner hoe beter, ik doe het met platte hand.

De deeg mag nog zachter zijn dan de oven brood is wel onhandelbaar maar doe het rustig aan dan zal het lukken , is het de eerste keer doe kleine broodjes in plaats van grote om te wennen.

Reacties

Populaire posts