Rustieke Stokbroden



Ingrediënten:
350 ml handwarm water
7 g gedroogde gist
500 g bloem
10 g zout
500 ml kokend water voor de oven.

Bereidingswijze:
Mix het water, de gist, de bloem en het zout voor 8 min.
Kneed het deeg in de kneed machine tot een zacht en soepel deeg.
Vet een kom in met de olie en doe het deeg erin.
Dek af met vers houd folie en laat 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Stort het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en verdeel het in 2 of 3 gelijke stukken.
Duw elk stuk deeg uit tot een rechthoek en rol op in de lengte zodat je 2 of 3 stokbroden van ca 25 a 30 cm lang krijgt.
Leg de broden met de naad naar beneden en 10 cm uit elkaar op een met 2 vellen bakpapier beklede bakplaat of op speciale stokbrood bakplaten te koop bij blokker, ik heb de bakplaten voor de stokbroden bespoten met olie en daarop de bakpapier op gezet, zo voorkom je plakkerig deeg aan de naden.
Trek het bakpapier tussen de broden omhoog zodat er twee golven in het papier ontstaan.
Zo kan het brood niet aan elkaar vast blijven plakken.
Bestrooi het deeg met bloem, dek af met vers houd folie en laat nog 30 minuten rijzen tot het deeg bijna verdubbeld is.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.
Maak met een scherp mesje op elk brood een aantal schuine, ondiepe inkepingen.
Plaats een ovenschaaltje met het kokende water onderin de oven,na 20 minuten mag de bak met water uit de oven ,laat de broden nu zonder vocht afbakken.
Bak de broden in het midden van de oven in ca 25 tot 30 min tot ze goudbruin zijn.
Laat afkoelen op een taartrooster.


 

Reacties

Populaire posts