Witte bolletjes en punten.






Ingrediënten
Voor het deeg.
500 gr bloem
300 ml melk, lauwwarm
1 zakje droge gist
30/ 50 gr boter, op kamertemperatuur
20 gr suiker
10 gr zout

Voor het bestrijken.
50 ml melk met een snufje zout.
150 gr geklaarde boter is ook kant en klaar te koop onder de naam ghee.

Hoe maak je geklaarde boter.
Doe 150 g ongezouten boter in een pan en laat smelten op een middelhoog vuur.
Laat de boter goed heet worden.
Verwijder de eiwitten met een schuimspaan en zet het vuur wat lager.
Laat nog 10 /15 minuten pruttelen tot dat je een bruine laag op de bodem ziet.
Dat zijn de melk bestanddelen.
Haal van het vuur en roer niet.
Giet de geklaarde boter door een zeefdoek in een glazen pot.
De melk bestanddelen blijven kleven aan de zeefdoek.
De geklaarde boter is nu helemaal klaar.
Besmeer hier de broodjes mee als ze gelijk uit de oven komen, ze krijgen heerlijke smaak, kleur en glans van.

Deeg bereiden. Doe de ingrediënten in de kom van kneed machine en kneed de deeg voor 10 minuten.
Kneed de deeg goed tot het zeer zacht wordt.
Dek het af en laat het 15 minuten rusten, daarna kneed je het nog keer door voor 10 minuten weer.
Vorm het deeg tot een bal.
Dek de kom af en laat het 1 uur rijzen of tot het dubbele volume heeft toegenomen.
Kneed de deeg nog keer goed door en verdeel de deeg in 12 gelijke stukken.
Vorm de stukken tot langwerpige of in ronde bolletjes, zoals ik heb gedaan.
Leg ze op bak plaat bedekt met bakpapier.
Leg ze iets ver uit elkaar om te rijzen in de bakplaten, tijdens het bakken dijen de broodjes zo uit dat ze tegen elkaar aankomen.
Bedek de bakplaten en laat ze nog keer rijzen voor 30/ 45 minuten ongeveer.
Verwarm de oven op 180 graden Celsius.
Besmeer de broodjes met de melk en snufje zout.
Bak ze op voor verwaarmde op 170/ 180 graden Celsius voor ongeveer voor 25 minuten ongeveer tot ze goudbruin zijn.
Haal de broodjes uit de oven, besmeer ze gelijk met de geklaarde boter en dek ze af met een schone doek, hierdoor blijft de korst zacht.





Reacties

Populaire posts