Msemmen
650 gram tarwebloem
350 gram smida (griesmeel) medium of de fijne.
3 gram gist droge gist.
20 gr zout.
600 / 650 ml water, kan meer zijn ik doe op gevoel en griesmeel neemt meer vocht op.
Voor besmeren van de msemmen of mlaoui,
1 pakje zachte roomboter en een kom olie .
Bereidingswijze.
Kneed de deeg voor ongeveer voor 10 minuten lang tot de deeg zacht is gekneden, hou er rekening mee dat het iets meer water nodig heeft dan ik heb aangegeven, ik ben een gevoel werker, griesmeel heeft meer water dan bloem, en elke bloem en griesmeel is verschillend de 1 absorbeert meer water dan de ander.
Besmeer de werkplek met veel olie.
Vorm van de deeg ronde ballen.
Leg ze op werkplek met ruimte tussen de ballen, Smeer ze helemaal in met olie.
Laat ze 20 / 30 minuten bedekt staan om wat te rijzen, dan worden ze makkelijk om te vormen.
Vorm ze zoals ik op de foto's heb gedaan, iedereen weet, natuurlijk hoe je msmmen moet maken en vormen.
Het belangrijkste is steeds de msemmen met vorm geven met roomboter steeds besmeren en met wat olie, ik doe dit al mijn hele leven, met alleen olie worden de msemmens niet zo lekker en luchtig van, door de roomboter worden ze zacht , goudbruin en heerlijk kwa smaak helemaal.
En weten jullie waarom ze bij de bakker of slager niet te eten zijn omdat ze niet goed gekneed zijn en niet met boter zijn besmeerd, met olie alleen verbranden ze snel en worden ze niet goudgelig en luchtig van binnen, en zijn ze ook niet taai als rubber.
Deze vraag wordt vaak aan me gesteld daarom deze tip voor de dames voor lekkere lemsemmen en mlaoui's.
laat ze na het vouwen even weer 10 minuten staan en bedekt met plastik zak.
Na het even staan maak je ze wat platter. Besmeer ze weer met wat olie en boter.
Bak ze in hete marokkaanse ijzeren pan of Turkse pizza pan, niet op al te hete vuur, laat ze zachtjes bakken aan beide kanten, zo voorkom je verbranden van de msemmen.
ze zijn lekker met warme honing.
Met deze recept kan je alle soorten msemmen, rghaif, mlaoui en mghamer maken en natuurlijk mafroek dat is een dikke en grote msemmen die mijn oma vroeger voor ons maakte, moge allah haar genadig zijn.
Ik zie vele vragen om de juiste recept voor lemsemmen, geloof me die bestaat niet, ik zelf weeg niks ik doe maar wat elke keer, ik heb hekel aan wegen.
Het ligt aan jou en niet het recept, het is kneden, laten rusten , het vouwen en bakken.
Ik heb het als 15 jarige geleerd van mijn oma en brood kneden ook.
Hoe zachter de deeg hoe beter het resultaat.
Reacties
Een reactie posten