Ciabatta
Ingrediënten:
Voor 3 iets grote of 4 kleine broodjes.500 gram patentbloem of tarwebloem.
10 gram zout
10 gram gedroogde gist.
40 ml olijfolie
400 ml lauw water
Extra bloem om te bestrooien om plakken te voorkomen .
Ik vind ik
het handiger om bakpapier zo in de vorm te leggen, wel met veel bloem
bestrooien.
Zo haal je straks het deeg eenvoudig uit de papierenvorm.
Normaal bij brood is dit geen probleem maar ciabatta is een speciaal, nat deeg zoals sfenj.
Zo haal je straks het deeg eenvoudig uit de papierenvorm.
Normaal bij brood is dit geen probleem maar ciabatta is een speciaal, nat deeg zoals sfenj.
Bereidingswijze:
Doe de
bloem, het gist, zout in een kom.Voeg de olie en het water toe en roer dit met een grote houten lepel door paar keer te draaien tot alles goed is geroerd en het deeg erg nat kleverig is.
Dek het deeg met een plastic zak af, laat het rijzen voor 1 uur.
Het deeg
is erg nat, dun en elastisch, gaat moeilijk uit de kom komen .
Bestrooi de stuk bakpapier flink met bloem.
Stort het deeg op de bakpapier .
Het deeg is zeer nat maar probeer de vierkante vorm te houden als het lukt want het is niet zo makkelijk met deze natte deeg.
Behandel het deeg zo min mogelijk zodat het geen lucht verliest.
Strooi nog wat bloem over het deeg en snij het deeg in 3 of 4 stukken, wentel ze snel in de bloem.
Geef de deeg een pantoffel vorm.
Verwarm de oven op 240 graden Celsius.
Bestrooi de stuk bakpapier flink met bloem.
Stort het deeg op de bakpapier .
Het deeg is zeer nat maar probeer de vierkante vorm te houden als het lukt want het is niet zo makkelijk met deze natte deeg.
Behandel het deeg zo min mogelijk zodat het geen lucht verliest.
Strooi nog wat bloem over het deeg en snij het deeg in 3 of 4 stukken, wentel ze snel in de bloem.
Geef de deeg een pantoffel vorm.
Verwarm de oven op 240 graden Celsius.
Rek de
broden ietsje uit en leg ze op de bakplaat.
Dat klinkt makkelijker dan het is, want het is dun deeg, nat en erg onhandelbaar.
Dat klinkt makkelijker dan het is, want het is dun deeg, nat en erg onhandelbaar.
Laat de
ciabatta nog 10 minuten rusten en bak ze dan in 25 minuten goudbruin.
Tik op de onderkant van de brood.
Als hij hol klinkt is hij goed .
Tik op de onderkant van de brood.
Als hij hol klinkt is hij goed .
Laat de
broden afkoelen op een rooster.
Eet smakelijk.
Eet smakelijk.
Heerlijk weer gesmuld, van de Ciabatta broodjes.
Pfff de deeg is niet zo makkelijk ook ,het plakt overal aan, maar daar door krijg je heerlijke luchtige broodjes .
De deeg heb ik alleen geroerd met een houten lepel.
Pfff de deeg is niet zo makkelijk ook ,het plakt overal aan, maar daar door krijg je heerlijke luchtige broodjes .
De deeg heb ik alleen geroerd met een houten lepel.
Reacties
Een reactie posten