No knead broden, 2 stokbroden en 2 ronde broden.










Ingrediënten.
200 gr fijne griesmeel
800 gr bloem
20 gr zout
650 ml lauwwarme water
7 gr droge gist korrels.
1 thlp suiker.

Bereidingswijze.
Doe de bloem en de griesmeel in de kom, voeg een theelepel suiker toe en de gist.
Roer dat even door met de deeghaak of pollepel.
Voeg nu de zout toe.
Giet het water bij het bloemen mengsel en roer tot de bloem is opgenomen en het een plukkerig deeg is voor een duur van een halve minuut.

Dek de kom af met folie of een theedoek, laat het rijzen voor ongeveer 1 uur.

Bekleed een mandje met opgefrommeld bakpapier en strooi er wat bloem in. Bestrooi het werkblad met bloem en haal het deeg met de spatel uit de kom.
Laat zo veel mogelijk lucht in het deeg zitten.

Deel het deeg in 4 of 5 stukken door het midden.
Bestrooi het deeg licht met bloem en vouw het deeg voorzichtig een aantal keren naar binnen.
Vorm snel de deeg in een ronde bal.

Leg de deegbal in de mand met de nette kant boven.
Bestrijk de bovenkant met wat water en strooi er een handje zaden of pitten over of zo laten.
Doe de mand in een grote plastic zak en laat het brood op kamertemperatuur voor 30 minuten ongeveer rijzen.
Ik zelf heb 2 grote ronde broden en 2 stok broden van de deeg gemaakt.

Kook wat water.
Verwarm de oven voor op 250 graden. Bestuif het brood met wat meel en snijd het in en laat het met papier en al voorzichtig in de gloeiend hete bakplaat zakken.
Giet 2 glazen gekookte water in een ijzeren bak en schuif het onder in de oven, dit is voor de stoom en dit geeft de brood ook een harde korst tijdens het bakken.
Bak de broden voor op 220 graden Celsius voor 25 = 30 minuten ongeveer tot de brood gaar en hol aan de onderkant klinkt.

Haal de broden uit de oven en zet ze op de rooster om af te koelen.
Bedek ze wel met een theedoek.

Je kan ze ook in de dutch oven bakken, de ( gietijzeren pan, dat was ik ten eerste van plan maar bedacht me omdat ik de pan van te voren 30 minuten moest verwarmen in de oven en de hele proces om heen.
Daarvoor te weinig tijd voor gepland een ander keer.

Eet smakelijk, lekker brood zonder kneden. 

Reacties

Populaire posts