No knead bread uit de Dutch oven.
Deze brood is van langer geleden.
Ingredienten
500 gr bloem7 gr droge gist
10 gr zout
350 ml water
extra nodig.
Een Dutch Oven
Bloem om de bakpapier en brood mee te bestuiven.
Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten in een diepe kom en roer dit met een houten lepel totdat alles goed gemengd is voor 30 seconden.
Dek de kom af met een plasticzak en laat het deeg rijzen op een warme plek.
Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen, maar langer kan ook ongeveer 8 tot 10 uurtjes. maar dan moet je 2 gram gist de droge gebruiken in plaats van 7 gram en langer laten rijzen op een warme plek.
Het deeg is klaar wanneer het in volume verdubbeld is.
Strooi flink wat bloem op de bakpapier en stort het deeg erop.
Het deeg is enorm slap en plakt flink, dus voordat je het oppakt doe je ook bloem op je handen of op de deegschraper.
Geef het snel ronde bolle vorm en zet het in diepe vorm zoals op een brood mandje zoals ik doe en laat het daar in rijzen bedekt met plastic zak voor 30 minuten.
Verwarm ondertussen de oven met de Dutch Oven ( ijzeren pan) erin voor op 250 graden Celsius.
Doe dit gelijk tijdens het rijzen van de brood in de mandje.
Een half uur voor het einde van de rijstijd zodat de oven en de pan beide goed heet zijn.
Na half uur, zet je de oven open, haal je het deksel van de pan af (pas op, is gloeiend heet) zet de brood rustig met bakpapier en al in over in de hete pan.
Zet het deksel erop, dan de oven dicht en laat het 30 minuten bakken.
Haal na 30 minuten het deksel eraf en bak het nog keer voor 15 tot 20 minuten af zo zonder deksek op totdat je een prachtige donkere knapperige korst hebt en de brood hol klinkt van onder.
Laat het brood op een rooster afkoelen.
Mijn pan is 18 jaar oud van een lieve vrienden toen gehad.
Reacties
Een reactie posten