Rfissa




Recept voor Marokkaanse Rfissa met kip en linzen, oftewel Trid.
De ranzige boter kun je weglaten,maar maakt het wel heerlijk en het hoort erin, zoals bij harira en coucous.

Ingrediënten voor de saus.
1 hele kip, goed wassen met zout en citroen een uur voor gebruik.
200 gram linzen
10 grote uitjes, hoe meer hoe lekker veel saus, anders krijg je droge rfissa.
1 volle theelepel ranzige boter (Smen Har)
Olijfolie voor het bakken.
Zout, indien meer nodig.
2 kip bollouinblokjes voor meer smaak.
1 thlp peper
1 thlp gemberpoeder
1 thlp Paprikapoeder
Paar Saffraan draadjes, geen poeder gebruiken is zeer schadelijk voor het gezondheid, heb je dat niet gebruik meer curcumma poeder in plaats daarvan.
1 thlp rashanout
1of 2 thlp curcumma poeder, geeft mooie kleur en smaak aan het gerecht.

Bereidingswijze:
Snijd de uitjes, fruit de ui in olijfolie voor paar minuten.
Doe de kip nu erbij en laat het een beetje meebakken,
Laat het rustig bakken samen.
Doe de kruiden, de boter en bouillonblokjes erdoorheen.
Giet er een halve liter water bij, doe de deksel op de pan en laat het koken.
Je moet wel veel saus overhouden, als het snel verdampt kun je nog wat meer water toevoegen, maar zal zeker niet, uien bevatten ook veel vocht.

Nu laat je de kip goed garen tot de kip van het bot afglijdt, dan is de kip gaar. Verwijder de kip dan uit de pan en leg het in een andere pan.
Laat de saus nu goed indikken, niet al te droog, saus moet nog vocht hebben. Kook daarna de linzen in een apart pannetje met water, zout en een halve bouillonblokje tot het gaar is, of nog beter neem wat saus van de pan en doe het erbij, heeft meer smaak, zo doe ik het.

Maak in de tussentijd de msemmen klaar.
Recept kan je vinden in mijn blog.
Alleen gebruik in msemmen voor rfissa niet veel boter en olie anders wordt het een vettige hap, hou ze minder vet.

Wat ik altijd doe, is een couscouspan gevuld met gekookt water klaar zetten en dan de msemmen die klaar zijn erop te leggen.
Zo blijven ze lekker warm en niet taai.
Nadat je klaar bent, knip je of schuur je lemsemmen in hele kleine stukjes.

Is de saus gereed? doe dan de kip weer in de pan en maak het warm.
Doe de msemmen stukjes in een diepe bord en leg de kip in het midden.
Doe de linzen erbij.
werk zo de Rfissa af op je eigen manier.
Besaha we raha!!.
Eet smakelijk.

Heerlijk, is een zeer oude tradionle gerecht uit Marokko.
Hier zal iedreen van genieten, vooral je bezoek.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts