Couscous






1 kg lamsvlees of rund
 6 wortelen, wij houden van wortelen, ik doe meer.
 4 vleestomaten de rijpe.
 6 koolraapjes
 1 fles pompoen, of een halve kilo van de grote, snee pompoen.
 1/2 witte kool
 250 g kikkererwten, de kant en klare in blik of fles
Halve bos koriander en peterselie, als een knot gebonden.
 1 kg couscous
 4 fijn gesneden uien
 2 liter water, gekookt
2 thl gemberpoeder
Paar saffraandraadjes
zout
2 bollouinblokjes, naar de keus van je vlees.
 2 tlp peper
Olijfolie om te bakken
3 thlp curcummapoeder
2 thlp smen (ranzige boter)
zonnebloemolie
2 etlp roomboter.

Bereidingswijze.
Doe de stukken vlees, de uien, de olie, zout, peper en overige specerijen in een pan, het beste is een snelkookpan, ik kook altijd op deze manier, vlees is sneller gaar en behoud je meer vocht, saus.
Laat alles 5 minuten bakken.
Voeg de tomaten toe en bak het nog eens 5 minuten.
Giet het water toe, laat het ongeveer anderhalf uur koken in een normale pan, maar met de snel kookpan is het minder koken, ongeveer 45 minuten.

Doe de couscous in een grote teil of Marokkaanse ( kass3a) en voeg er een scheutje zonnebloemolie en 1 thelp zout bij.
De zonnebloemolie goed in de couscous wrijven met je vingers.
Giet gekookte of warme water er overheen totdat de couscous onderstaat, je hebt ongeveer 5 tot 6 glazen water nodig, ik doe op gevoel, de coucous moet goed nat worden.
Laat de couscous een poosje wellen, tot het water volledig opgenomen is.
Maak de gewelde couscous los met je vingers, totdat elk korreltje los is, wat niet los komt en paperig is kan je weg doen.

De couscous stoompan een half uur eerder met water op het vuur zetten, de stoompan voor 3 kwart met water vullen.
Doe de gewelde couscous in de coucous stoompan, en laat ongeveer een half uur stomen met de deksel op.

Maak de groentes schoon, snijd ze in stukken en voeg ze toe in de pan, nadat de vlees gaar is, kook de groente en kikkererwten samen met de vlees, probeer wel genoeg saus, vocht over te houden voor de couscous, zo niet doe een glas warme water erbij, alleen indien nodig.
Haal de couscous van de stoompan en stort hem in de grote schaal, voeg nog een glas koud water toe, en herhaal de procedure zoals de eerste keer.
Laat het even, het vocht opnemen tot hij weer droog is en wrijf weer de coucous tussen je vinger tot de korrels los komen, de dikke natte weg gooien, en laat het weer voor de 2e keer stomen.
Stort de dubbel gestoomde couscous in een grote schaal( kass3a) en smeer het
in met de roomboter tot het intrekt.

Haal de groentes en het vlees voorzichtig met een schuimspaan uit de pan, en rangschik alles over de couscous, giet dan het saus over de couscous rondom heen, de overige saus doe je in een kom en zet het op tafel voor als ze meer saus bij willen.

Eet smakelijk en geniet ervan.
Best we raha!!


Reacties

Populaire posts