Djaj mhamer, (gebraden kip )




Ingrediënten.
Voor de saus ( chermoula).
 2 grote, zeer fijngehakte uitjes
 2 teentjes knoflook, fiin geperst
 1/2 bosje fijngehakte verse koriander
 1/2 bosje fijngehakte peterselie
 1 thlp gemberpoeder
 1/2 thlp paprikapoeder
 1 thlp gemberpoeder
1/ 2 thlp komijnpoeder
 1 thlp peper
Zout naar smaak.
1 thlp ranzige boter, (hoe te maken is te vinden in mijn blog)
1 kleine ingemaakte citroen, te koop bij Marokkaanse of Turkse winkels.
 olijfolie, 60 ml.
1 grote Kip of 2 kleintjes zoals ik had.
De kip goed wassen in citroen en zout badje, voor gebruik, hierdoor smaakt de kip veel beter.

Witte mandelen, gebakken in wat olie, voor het versieren.
 750 ml tot 1 liter water voor het koken.

Voorbereiding.
Vermeng alle ingrediënten voor de chermoula( saus) met elkaar en smeer daar de kip goed mee in, aan beiden kanten in de vel en buik.

Verwarm de olijfolie in een grote pan en braad daar in de kip zachtjes in, samen met de gehakte ui koriander en de peterselie, zeer fijn gehakt, en de rest van de specerijen.
Blijf erbij en blijf goed roeren, bak de kip aan beiden kanten, blijf steeds draaien, zo voorkom je aanbranden van de ingrediënten en de kip.
Voeg het water na 4 minuten ongeveer bakken, aan toe en doe het deksel op de pan en laat stoven.

Draai de kip om de 5 minuten tot hij beetgaar is.
Haal de kip uit de pan en leg het in een bakvorm lichlijk besmeert met roomboter.
Bak het aan beiden kanten tot het een bruine korst krijgt.

Laat de saus ( deghmiera) dik koken voor ongeveer 40/ 50 minuten tot de gewenste dikte.

Zet de goudbruine kip op een bord en schep de saus omheen, en versier het met de gebakken amandelen.

Is op te dienen met Marokkaanse brood.
En hand made of verse frietjes.

Eet smakelijk en geniet ervan is echt heerlijke Marokkaanse tradionele gerecht.

Dit krijg je vaak als je op bezoek gaat of op feesten bent.

Reacties

Populaire posts