Speculaastaart


Ingrediënten.
450 gr zelfrijzend bakmeel.
4 eetlepels speculaaskruiden, tot de deeg bruin genoeg is, kneed het goed in deeg, voeg eventueel 1 etlp melk.
325/ 350 gr bruine basterdsuiker
snufje zout
160 gr roomboter zouteloos.
4 tot 6 eetlepels melk is voor de deeg.
1 eigeel
500 gr amandelspijs, voeg 1 ei en 1 etlp aan de spijs kneed het goed los tot het zacht wordt.
1 ei voor het bestrijken.
Garneeramandelen.

Bereidingswijze.
Meng het zelfrijzende bakmeel samen met de speculaaskruiden, suiker en zout.
Snij de boter in kleine stukken en kneed de boter tot er een kruimelig deeg ontstaat.
Voeg dan de melk en het eigeel toe en kneed het deeg tot een zachte bal.
Wikkel de deegbal in plasticfolie en leg het minstens 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160°C.
Vet een taartvorm met boter en bestrooi met een beetje bloem door de hele boekvorm.
De bakvorm komt van de action is een brouwnie bakvorm.
Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in 2 stukken.
Bestrooi de werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een grote lap met een deegroller of met je hand.
Leg de lap deeg in de ingevette taartvorm. Smeer de amandelspijs uit over de deegbodem met een iets natte lepel gaat wat soepeler met uit smeren.
Rol de tweede bal deeg ook uit tot een grote lap leg deze over de amandelspijs heen.
Druk voorzichtig aan, probeer alle naden met deeg mooi te dicht te maken zodat je geen spijs ziet aan de zijkanten.
Versier de bovenkant met een paar blanke amandelen.
Bestrijk de bovenkant met de opgekolpte ei voor een mooie kleur.
Zet de taart 30 tot 35 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de taart nog goed afkoelen voor dat hij op de bord gaat, zo wordt hij stevig.

Eet smakelijk iedereen het is erg lekker en je huis ruikt zo lekker naar de kruiden.

Reacties

Populaire posts