Feeststol en mini stollen







Ingrediënten
80 gr krenten
50 gr rozijnen
180 ml melk
60 gr zachte roomboter de ongezouten
2 etlp licht bruine suiker.
385 gram bloem, plus extra om te bestuiven.
1/2 tl nootmuskaat
1/2 tl kaneel
7 gr droge gist korrels
1 citroen, alleen de rasp.
1 sinaasappel, alleen de rasp ervan.
1 ei
7 gr zout
40 gr amandelschafsel en 30 gram rauwe amandelen zonder schil in stukken gehakt.

Voor de vulling.
200 gr amandelspijs  en halve ei los geroerd.
Gesmolten boter om de brood te bestrijken.
Poedersuiker op te bestuiven.

Bereiding.
Doe de krenten en rozijnen in wat water voor 15 minuten om te weken, maak ze daar na goed droog van het water.
Voeg alle ingrediënten in een kneed machine en kneed alles voor zeker 7 minuten lang tot de deeg zacht en plakkerig is, de deeg moet erg plakkerig zijn voor de luchtigheid van de brood na het bakken.
Voeg daarna de krenten en rozijnen en de amandelen toe aan de deeg en kneed ze goed in de deeg.
Bedek de kom met een theedoek of een plastic om te rijzen voor ongeveer 1 uur.
Kiep de deeg op het aanrecht met bloem bestoven en rol het uit tot een vierkant van 25 x 25 cm ongeveer.
Kneed de helft van de ei in de amandelspijs.
Vorm een rol van de amandelspijs die iets korter is dan het deeg en leg die in het midden van de deeg.
Vouw het deeg erover en druk de randen goed aan.
Leg het deeg met de naad naar beneden op een ingevette bakplaat of bedekt met bakpapier en bedek de stol om te rijzen voor 40 minuten ongeveer of tot het in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven op 170/180 graden Celsius.
Bak de brood in 30 minuten ongeveer tot de deeg goudbruin is gebakken en of tot het hol klinkt wanneer je op tikt aan de onderkant, hou de stol in de gaten hij gaat snel met bakken en wordt gauw bruin.
Zet de stol op de rooster om af te koelen.
Bestrijk de stol met gesmolten boter en bestuif de stol met poedersuiker en laat verder afkoelen op de rooster.

Ik heb zelf dubbel de recept genomen om ook kleine stols bij te maken.

Wij hebben genoten van de stols ze zijn heerlijk zacht en luchtig.
Eet smakelijk en geniet ervan.

Reacties

Populaire posts