Kip tangia





Voor de kip heb je.
halve glas water nodig en voor het vlees 1 volle glas water, is 100 ml ongeveer.
1 hele ingelegde citroen in stukjes.
2 etlp komijn, zorgt voor de saus, (deghmira.)
Zout
4 grote knoflookjes fijn gehakt.
Echte saffraan draadjes hoe meer hoe beter, ongeveer 12 draadjes, laat ze 30 minuten in 3 etlp water weken.
Halve etlp ranzige boter, kijk in mijn blog hoe te maken als je niet weet hoe het moet, mocht je het in huis hebben graag gebruiken voor dit gerecht, na het koken ruik je het niet meer, is meer voor de smaak zoals bij harira en couscous.
Halve glas olijven olie, ook 100 ml ongeveer.
1.1/2 kilo kleine drumsticks, zonder vel.
1 thlp gember.
1 thlp peper.

Tangia Marrakchia.
Tangia, is een zeer oude traditionele aarde pot, is ouder dan de tagine, is een Marokkaanse urn-vormige stoofpot die vooral in de stad Marrakech wordt gebruikt, het komt ook daar vandaan.
Deze langzame tangia schotel wordt traditioneel bereid in een aarden pot.
Hij wordt afgedicht met een vel bakpapier waar een paar gaten in worden geprikt, het koken gebeurd in de as van de oven van het badhuis (hamam) waar het gerecht heen wordt gebracht en na paar uur ongeveer 6 uur, wordt het weer afgehaald.
Omdat wij hier in NL geen hamam hebben waar we het na toe kunnen brengen om 't in de kolen as te koken, koken we het zelf in een snelkookpan of in een oven tagine of een schaal bedekt met bakpapier en folie.
Ik zelf heb voor snelkookpan gekozen.

Voorbereiding tangia
Was de drumsticks met zout, citroen en water, haal de vel van af mocht je van vel houden dan mag je het zo koken.

Doe de kip in de pan met de knoflook, citroen stukjes en de rest van de ingrediƫnten, zoals de kruiden, boter, olie en de halve glas water en niet te vergeten de saffraan voor de smaak en kleur, waarom zoveel komijn ? Omdat de komijn deze gerecht smaak geeft, maar ook de saus bindt.

Kook dit allemaal in een snelkookpan voor 20 tot 25 minuten lang, aan een halve glas water heb je meer dan zat want kip bevat ook vocht.

Eet smakelijk het is echt een heerlijke recept.

Recept voor Marokkaanse salade.
2 komkommers, hoe meer personen hoe meer natuurlijk.
1 groene paprika
3 tomaten
Lente ui of een halve ui.
2 volle etlp olie
1 etlp azijn, ik hou van meer, je kan ook minder gebruiken.
Zout.

Voorbereiding.
Ik heb voor rauwe paprika gekozen, normaal gebruik je hier gegrilde paprika's voor, allebei kan is net zo lekker.
Haal de vel van de komkommer, snee het in kleine stukjes.
Doe dit ook met de tomaten, paprika de ui, of lente ui.
Doe alles in een diepe grote schaal, doe de olie zout en azijn erbij en roer dit goed door elkaar met een grote lepel.
Deze salade wordt veel gegeten in Marokko bij warme of vlees gerechten en vis natuurlijk.

Eet smakelijk.

Reacties

Populaire posts